Logo

Cebelitarık Boğazı Nerededir? Neden Önemlidir?

Cebelitarık boğazı, Atlas Okyanusu ile Akdeniz'i birbirine bağlayan ve konumu dolayısıyla oldukça önemli bir boğazdır. 3 ülkenin egemenliği altında bulunan ve jeopolitik öneme sahip olan bu boğazdan yılda binlerce gemi geçmektedir. Cebelitarık boğazı, 60 km uzunluğunda 44  km genişliğindedir.

Konumu yüzünden bütün dünya ülkelerinin ele geçirmek istenmiştir ve uzun yıllar boyunca Ülkelerin tartışma ve çatışma sebebi olmuştur. 1713 yılında İngiltere'nin kontrolüne geçmiştir. Fas ve İspanya da ortaktır. Başlı başına büyük bir avantaj sağlayan Cebelitarık boğazı, Süveyş kanalının açılmasıyla önemini daha da arttırmıştır. Günümüzde boğazdan yaklaşık 7500 gemi geçtiği biliniyor.

Cebelitarık Boğazı Nerededir?

Cebelitarık boğazı, Atlas okyanusu ve Akdeniz'in batısında kesişmektedir. Stratejik olarak oldukça önemli olan bu boğazın bu kadar paylaşılamamasının başlıca nedeni tam olarak ulaşım açısından kilit bir yerde bulunmasıdır. Ulaşımı sağlamak, bazen yalnızca bu boğazla mümkün olabilir.


Cebelitarık Boğazının Önemi Nedir?

Cebelitarık, tarih boyunca paylaşılamamış yerlerin başında gelir. 1713 yılında bu bitse de hala tüm ülkeler için önemini ilk günkü önemini korumaktadır. Dünyadaki en önemli boğazdır. Cebelitarık kelimesi, Türkçede "Tarık'ın Dağı" anlamına gelmektedir. Milletler arasında statüde olan Cebelitarık boğazının en yakın olduğu yer Fas kıyılarıdır. Aralarında 250 metre vardır.


Yorumlar