Logo

Başarıda Çalışmak mı Zeka mı Önemlidir - Münazara

Başarıda çalışmak mı zeka mı önemlidir münazara savunmaları. Başarıyı etkileten birçok faktör vardır. En ayrıntılı konulardan tutun en yüzeysel konuların bile başarıda etkileri vardır. Kişisel özelliklerimiz, çevremiz, ekipmanlarımız veya yaşadığımız yer gibi aslında çok da etkili olmayacağını düşündüğümüz şeylerin de etkisi vardır. Bu yüzden başarıda çalışmak mı zeka mı önemlidir tartışmaları kafa kafaya geçer. Aşağıda iki taraf için de konuşma örnekleri verilmiştir.

Zeka Önemlidir Münazara Savunması:

Zekanın kelime anlamına baktığımızda şöyle bir açıklamayla karşılaşırız: insanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere zeka, hayatımızda etkili olan ve insanı insan yapan kavramdır. Akıl yürütmemiz zekamızdan kaynaklanır ve zaten akıl yürütmek başarıyı getiren en büyük etkendir.

Olaylar karşısında kullanılan pratik zeka, başarıya ulaşmamızda etkilidir.  Ne kadar çalışırsanız çalışın, pratik zekaya sahip biri her zaman öndedir. Zeka doğaldır ve gayret gerektirmez, değişmez bir kavramdır. Sorunlar karşısında çözüm bulmak da yine zekaya dayanır. Zeka, başarıyla doğru orantılıdır.

Kişi ne kadar çalışırsa çalışsın bir kapasitesi yoksa tam olarak başarıyı sağlayamaz. Buna örnek olarak bilim adamlarını ve ünlü mucitleri verebiliriz. Mucitlere baktığımızda, hepsinin çok çalıştığını görebiliyoruz. Ama onları özel ve farklı kılan çalışmaları değil, zekalarıdır. Yapılan testler de bunu belirtir. Okul hayatında da zekanın yeri aynıdır. Tüm gün ders çalışan biri, sadece 1 saat çalışan birini geçemeyebilir. 1 saat çalışmanın ona yetmesi, çabuk kavramak, pratik zeka, nesnel algılama gibi zeka etkenlerinden kaynaklanabilir.

Çalışmak Önemlidir Münazara Savunması:

Emeğin ve çalışmanın olmadığı yerde başarı da olmaz. Kişi ne kadar zeki olursa olsun bilgileri ve ayrıntıları edinmedikten sonra bunun hiçbir önemi yoktur. Azimli, hırslı kişiler çalışmayla beraber başarıya ulaşırlar. Çalışmanın verimliliği ve süresi de başarının düzeyiyle doğru orantılıdır. Çalışmak kişinin kendi iradesidir ve çalışan kişi her zaman karşılığını alır.

Eski dönemlerde zeka kişiyi öne geçiren ve başarıyı sağlayan bir faktördü. Çünkü kaynak yoktu. Ama günümüzde kaynak, bilgi ve internet gibi bilgi sağlayıcılar kolay ulaşılabilir olduğu için çok çalışan her zaman öndedir.