Logo

Pamukkale Travertenleri Hakkında Bilgi

Ülkemizde bulunan doğal anıtlardan biri olan Pamukkale Travertenleri, doğal yollarla oluşmu yapılarımızdandır. Denizli ilinde bulunan Pamukkale Travertenleri, jeolojik olaylar sonucunda oluşmuş, sıcak su kaynaklarının bu bölgeye yayılmasıyla ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda şifa kaynağı olan Pamukkale Travertenleri her yıl binlerce turistin yanı sıra binlerce şifa arayan hastayı da ağırlamaktadır. Sağlık turizmi için oldukça önemli olan bu doğal yapı, hiçbir şekilde insan eli tarafından ellenmemiş, doğal bir şekilde, uzun sürede oluşmuştur.

Pamukkale Travertenleri Nerededir?


Tüm dünya tarafından merak edilen ve ziyarete uğrayan Pamukkale Travertenleri, romatizma hastalarına şifa kaynağı olmasıyla da tanınır. Ege bölgesinde varlığını sürdüren yapının oluşumu ilk çağ dönemlerine kadar uzanmaktadır. O günden beri değeri bilinen bu yapı, Türkiye'nin başlıca turizm yapılarındandır.

Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluştu?

Pamukkale Travertenleri bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşmuştur. Bu kimyasal reaksiyonlar, bu bölgedeki kayalar üzerinde çökelmeye neden  olmuştur. Yapısı itibari ile sert olan Pamukkale Travertenleri, zaman içinde sertleşmiştir. Aslında yumuşaktır. Bölgede bulunan birçok sıcak su kaynağındaki su, belli yerlerden geçerek yapının tepesine kadar gelir. Burada Travertenler'den geçer. Ardından sıcak su, Travertenler'den akar.

2200 metre uzunluğunda olan Travertenler, kalsiyum karbonatın jel halinden zaman içinde sertleşmesiyle bugünkü halini almıştır. Uzun zaman önce Hierapolis antik kentinde bulunan Pamukkale Travertenlerinin yanı sıra aynı bölgede zengin tarihi kalıntılar ve başka yapılarda bulunmaktadır. Bu açıdan tarihi olarak önemli bir yer olmasının yanı sıra tüm Dünya tarafından bilinen ve ziyaret alan bölgemizdir.

Günümüzde bu doğal yapı sıkça zarar görmektedir. Gerek turistler tarafından gerekse yeterli dengenin sağlanamamasından dolayı kirlenip, bozulabilmekte. Özellikle henüz jel halden katı hale geçmeyen bölgelerde gezinen turistler büyük zararlar sağlayabilmekte. Önlemler alınmaya çalışılsa da tam olarak engellenmiş değildir. Aynı zamanda Travertenlerin tepesine yollanan sıcak su miktarının fazla olması, kirliliğe ve beyazlığın bozulmasına sebebiyet vermektedir. Beyaz ve parlak yapıda olan Travertenleri benimsememiz ve korumamız gerekmektedir.

Pamukkale Travertenleri