Logo

Superior Gölü Hakkında Bilgi

Wisconsin'in kuzey ucunda yer alan Lake Superior, Michigan'ın üst yarımadasından Ontario, Kanada'ya kadar uzanıyor ve batıya Minnesota'nın doğu kenarına kadar uzanıyor. 
Göl, yaklaşık 160 mil (257 kilometre) genişliğinde ve yaklaşık 350 mil uzunluğunda (563 km).Yüz ölçümü 31.699 mil kare (82.100 km2) ve su hacmi 2.900 m³ (12.100 kübik km) 'dir.  
Superior Gölü Ne Kadar Derin?
Superior Gölü'nün en derin noktası, yüzeyin altında 1,300 fit (400 metre) aşağıdadır ve nadir bir şekilde donma oluşur. Superior Gölü, 27 feet'lik (8.2 metre) su altı görünürlüğüne sahip son derece berrak suya sahiptir.
Superior Gölü Su Sıcaklığı
Tüm Büyük Göller gibi Superior Gölü de göl efektli kara eğilimlidir, ancak hava genellikle sıcaktır ve yıl boyunca iç bölgelerden daha sıcaktır. Göl çevresindeki kış sıcaklıkları, iç bölgelerdeki sıcaklıkların çok üzerinde eksi 34 C nadiren bulunur. Haziran ve Temmuz ayları sakin aylarken, Ekim ve Kasım fırtınalara açıktır.
Çoğu kış mevsiminde, göl yüzde 40-95 oranında buz ile kaplıdır, ancak nadiren tamamen donar. Superior Gölü 1997'de donmuştu ve 2003'te neredeyse tamamen dondu.
Superior Gölü Oluşumu, Tarihi ve Geçmişi
Superior Gölü ilk önce kıta yarışı sonucunda 1.2 milyar yıl önce şekillenmiştir. Alan, 1600'lü yılların ortalarında Samuel de Champlain (yaklaşık 1567-1635) ve avcısı, Étienne Brûlé (yaklaşık 1592-1632) dahil olmak üzere Fransızlar tarafından keşfedilmeden önce Yerli Amerikalılar tarafından uzun yıllar kullanılmış ve yaşanmıştı.
Bir gemi, Duluth İskelesi Deniz Feneri'ne yaklaşır.  Superior Gölü önemli bir nakliye merkezidir.
Bir gemi, Duluth İskelesi Deniz Feneri'ne yaklaşırken. Superior Gölü önemli bir nakliye merkezidir.
Göl, sömürge döneminde kürk sektörü ve diğer ticaret faaliyetleri için büyük bir ulaşım kaynağı idi ve bugün bir nakliye merkezi olmaya devam ediyor.
Değişik derinlik ve öngörülemeyen hava nedeniyle, Superior Gölü kazalara eğilimlidir.
En tanınmış olaylardan biri, 10 Kasım 1975 tarihinde demir cevheri taşıyan geniş bir kargo gemisi olan Edmund Fitzgerald'ın geminin 29 mürettebatını öldüren şiddetli bir fırtınayla karşılaşması sonrasında meydana geldi .
Superior Gölünde Yaşam ve Canlılık
Superior Gölü, sazan ve alabalık, somon ve levrek çeşitleri dahil olmak üzere yaklaşık 80 çeşit balık yuvasına ev sahipliği yapıyor.
Superior gölü, beyaz çam ve kıyı boyunca yetişen ve bir su bitkisi olan Flowering Rush da dahil olmak üzere birçok yerli bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Superior Gölü havzasında yaklaşık 60 orkide türü bulunmaktadır. Diğer göllerde olduğu gibi Superior gölü de bir çok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Sonbahar aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapar.