Logo

Erozyonun Zararları Nelerdir?

Erozyon, toprağın çeşitli etkenlerle kayması ve bir yerden başka bir yere taşınmasıdır. Doğal bir olay olan erozyon, günümüzde insan faaliyetleri tarafından tetiklenmektedir. Yararı bulunmayan erozyonun önlenmesi, ve potansiyelinin azaltılması gerekir. Özellikle ormanların yok edilmesi ve bilinçsiz arazi kullanımı erozyonu arttırmaktadır.

Erozyonun Zararları Nedir?

Tarım: Toprak erozyonu, tarımsal amaçlı toprak profilinin en üretken parçası olan değerli üst toprağı ortadan kaldırır. Bu toprak kaybı, daha düşük verim ve daha yüksek üretim maliyeti ile sonuçlanır. Erozyon sonucunda toprağın su ve besin depolama düzeyi azalırken, yeni ekilen bitkilerin kaybı yaşanır.

Tarım alanlarının erozyon sonucu zarar görmesiyle birlikte köylerden kentlere göç artar ve buna bağlı olarak ekonomik problemler başta olmak üzere birçok toplumsal problem ortaya çıkar.

Barajlar: Erozyon sonucunda taşınan topraklar baraj göllerini doldurabilir. Bu durum barajların ömrünün ve kalitesinin azalmasına neden olur. Barajların erozyondan etkilenmesi, ekonomik problemler doğurur.

Ayrıca erozyon yaşanan bölgede su kaynakları doğru bir şekilde beslenemez.

Erozyona etki eden faktörler makalesinde erozyonun gerçekleşme sebeplerini ögrenebilirsiniz.