Logo

Karbon Döngüsü Nedir ve Nasıl Oluşur

Karbon döngüsü, canlılar ve çevre arasında karbonun dolaşımı ve dönüşümüdür. Karbon, daha basit bir maddeye dönüşemeyen elementtir. Karbon bileşikleri canlı veya cansız varlıklarda bulunabilir. Karbon bileşikleri katı (elmas ve kömür gibi), sıvı (ham petrol gibi) ve gaz (karbon dioksit) olarak bulunabilir.

Atmosferde karbon, karbon dioksit denilen gazda bir miktar oksijene bağlanır. Bitkiler kendi yiyeceklerini yapmak ve büyümek için karbon dioksiti kullanır ve böylece karbom, bitkinin bir parçası haline gelir.

Karbon Döngüsü Hakkında Bilgi

Karbon döngüsü, karbonun geçirdiği bazı süreçler sonucunda Dünya'daki dolaşımına verilen isimdir. Karbon, fiziksel ve kimyasal süreçlerden geçer ve bu döngü okyanuslarda, Atmosferde ve yeryüzünde gerçekleşir.

Karbon, canlı yaşamı için büyük bir öneme sahiptir ve fotosentez olayını sağlar. Karbon döngüsü karada, havada, suda ve solunumda gerçekleşir. Denizdeki döngü en yavaş olanıdır. Havadaki karbondioksit, fotosentezde kullanılır. Bunun sonucunda oksijen ve organik madde üretimi sağlanır.

Bitkilerde bulunan karbon, bitkiyle beslenen canlılara geçer. Bu canlıyla beslenen canlılara da geçen karbon, tüm besin zincirine ulaşmış olur. Bu canlıların atıkları toprağa karışır ve bakteriler tarafından parçalanarak toprağın yapısına katılır. Solunumdaki döngü, bunun tam tersidir.

Karbondioksit Nasıl Ortaya Çıkar?

Karbondioksit, çeşitli yollarla beraber doğaya karışır. Orman yangınları ve kireç taşı kayalarının ayrışması buna örnek olarak verilebilir. Bunun dışında fosil yakıtların yakılması, solunum olayı ve ölen canlıların çürümesi de karbon dioksiti ortaya çıkarır.

Bilgi: Doğadaki karbon dioksitin artması bazı olaylara yol açar. Karbon dioksit miktarının artmasıyla yeryüzündeki sıcaklık da artar. Bunun sonucunda buzullar erir ve deniz seviyesinde artış yaşanır. Bunun dışında insan faaliyetleri de atmosferdeki karbon dengesini bozmaktadır.