Logo

Peri Bacaları Hakkında Bilgi

Peri Bacaları, ülkemizde bulunan doğal anıtlardan biridir. Turistik açıdan önemli yere sahip olan Peri bacaları, insan eli değmemiş, doğal yollarla oluşmuştur. Bu nedenle taklit edilemezdir. İç Anadolu bölgesinin Nevşehir ilinde bulunan peri Bacaları, tüf yığınlarının rüzgar tarafından aşındırılması ile uzun zaman içinde oluşmuştur. Üst tarafı ve alt tarafı daha geniş, orta kısmı ince olan ilginç yapının bu şekilde olmasının sebebi, tüf tabakaları arasındaki direnç farklılıklarından kaynaklanır.

Peri Bacaları Hakkında Bilgi


Genellikle 20 ve 30 metre arasında boyları vardır. Aynı zamanda bu yapı, başka hiçbir yerde Kapodokya bölgesinde olduğu kadar fazla bulunmaz. Mantar şeklindeki peri bacalarının oluşumu 60 milyon yıl öncesine dayanır. Bölgedeki ilk insan yerleşmesi ise Paleolitik döneme denk gelir. Daha sonrasında ise Hristiyanlar tarafından önemli bir sığınak haline gelmiştir. Doğal yollarla oluşmasının yanı sıra tarihi açıdan da önemli olan Peri Bacaları, dikkat çeken şekilleriyle günümüze kadar insanlar tarafından farklı amaçlarla kullanılmıştır. Sert bazaltlardan oluşan peri bacaları, konik şeklini yağmur ve rüzgar gibi doģal etkenlerden almıştır. 3. Jeolojik zamana dayanır.

Bugün bile eşi benzeri bulunmayan Peri Bacaları, turistlerin ilgisini çeker ve hem ülke içinden, hem de diğer ülkelerden ziyaretler alır.