Logo

Sanat Nedir?

Platon'a göre sanat, doğanın taklidiydi. Ancak 19. Yüzyılda fotoğraflar bu işlevi devraldı. Peki sanat nedir? Güzel olması gerekiyor mu? Sanatın türleri nelerdir? Bütün bu sorulara sanatın muazzam derinliğini inceleyerek cevap bulacağız.

Sanat, hayatımızda çok büyük bir yer edinmiştir. Sanatsız bir dünya düşündüğünüzde hemen hemen bütün alanlar etkilenir ve karanlık bir bakış açısı hakim olur. Sanat tüm güzel şeylerdir, sanat insanları ayaklanmaya teşvik eden, gözleri doyuran bir araçtır. Sanat, bir kedinin gözleri, güneşin ardında sıralanan renk geçişleridir. Sanat, yaratıcılığımızı ve kendimizi ifade etmemizi sağlar.

 Şu anda ayakkabılarınıza bakın. Bu bir sanattır. Biri ayakkabınızı tasarladı ve size kadar geldi. Masanız, yatak örtünüz, hepsi bir sanattır. Sanat nedir sorusuna verilecek en güzel yanıt ; estetik olarak bize güzel gelen herşey olacaktır.

Sanatın Tanımı

Sanat, insan yaratıcılığın çeşitli sanat dallarında biçimlenmesidir. Resim, heykel, yazı sanatı, mimari gibi alanlar buna örnek olarak verilebilir. Sanat, duygu ve düşüncelerin estetik güzellikle beraber dışa vurumudur.

Sanatın tarihini incelediğimizde neredeyse tüm toplumlarda ve uygarlıkta, her alanda boy gösterdiğini görürüz. İnsanların hayatında bir yer edinmiş, çoğu zaman rahatlama aracı olmuş ve yaşama bakışlarını yansıtmıştır. Sanat özneldir, görecelidir. Bir kişi bir sanat eserini beğenirken, başka biri beğenmeyebilir. 

Sanat insan aklının üründür. Yaratıcılık esastır ve sanat heryerdedir. Sanat, insanla doğanın ilişkilerini, insanla insanın ilişkilerini veya görmemizin mümkün bile olmadığı soyut kavramları, olmayan şeyleri içerebilir. Sanatı bir zevk aracı olarak görmek mantıklı değildir. Sanat, yaşamak için gereklidir.

Sanatın Özellikleri

Sanat, herkesin yapabileceği fakat herkesin tam anlamıyla hakkını vererek yapamayacağı bir şeydir. 

İçinde bir fikir barındırması gerekir. Sanat eserini inceleyen kişi, sanatçının fikirlerini ve yaratıcılığını fark edebilmelidir.

İçeriğinin kolay akla gelir olmaması gerekir. Bu yönden sanatçı farkını ortaya koyup becerisiyle birlikte yaratıcılığını konuşturur. Yani sanat sadece bir el becerisi değildir. El becerisini bir spor dalı da gerektirir. Ama yaratıcılık ve bilinç altı sanatı oluşturan temel ögelerdir.

Tolstoy'a Göre Sanat

Tolstoy, sanat nedir adlı makalesinde sanatı olması gerektiği şekilde tanımlamıştır. (Kısaltılmış, çeviri yapılmıştır)

Sanat, metafizikçilerin dediği gibi güzellik veya Tanrı hakkındaki bazı gizemli düşüncelerin tezahür edilmesi değildir. Ve sanat, herşeyden önce bir zevk değildir. Ancak insanlar arasında birliktelik, aynı duygu içinde bir araya gelerek, bireylerin ve insanlığın refahı için yaşam ve ilerleme için vazgeçilmezdir. Tolstoy, sanatı bu şekilde tanımlamıştır.

Frank Llyod Wright'e göre sanat

Frank Llyod Wright, sanatı bir cümlede alışılmamış bir şekilde tanımladı.

Sanat, doğanın temel prensiplerinin insan kullanımına uygun ve güzel şekillerle keşfedilmesi ve geliştirilmesidir.

Sanat nedir kısaca

Sanat, bir duygunun, düşüncenin veya tasarımın dışavurumunda kullanılan yöntemlerin tümüne verilen addır. Sanat, insanın kendini ifade etmesinin yollarından biridir.

Sanat, kendimizi bulmamızı ve aynı anda kendimizi kaybetmemizi sağlar. -Thomas Merton