Logo

Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Kan yapan besinleri tüketmek, insan vücudu için çok önemlidir. Çünkü günümüzde en çok şikayet edilen hastalıklardan biri kansızlıktır. Bir diğer adıyla "Anemi". Kansızlık, kanın içerisinde yeterli derecede kırmızı kan hücresi içermemesi nedeniyle oluşur. Kansızlığın en büyük sebeplerinden biri de demir eksikliğidir. İlaç dışında tükettiğimiz besinlerden demir alabiliriz.
Kan yapan besinler:

1-) Kırmızı et, tahin pekmez, ıspanak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kurubaklagiller, kuru üzüm, balık diyebiliriz. Bu besinlerde demir bulunduğu için kansızlığa neden olan demir eksikliği maddesini eleyebilir.

2-) Karaciğer, ceviz, fındık, kuru baklagiller, yumurtanın sarısı ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde B9 vitamini bulunur. Bu vitaminin de insan vücudunda eksik olması kansızlığa neden olur. Bu besinlerde B9 vitamini bulunur.

3-) Balık ve diğer deniz ürünleri, karaciğer, kırmızı et, süt ve süt ürünleri ve yumurtada da B12 vitamini bulunur.B12 vitamini de tüketmediğimiz sürece kansızlık tehlikesi devam eder.

Kan yapan besinlerin bazılarında demir olduğunu okudunuz. Bazı baharatlard.a da demir bulunur. Mesela köri ve sumak bunlar arasında yer alır. Ayrıca demir içeren besinlerin yanında C vitamini içeren besinleri tüketin. Örneğin kırmızı etin yanında brokoli yiyebilirsiniz.Brokoliden başka portakal, çilek, kivi ve biber de 1. maddedeki yiyeceklerin yanında tüketilmelidir.

Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz bazı besinler demir emilimini azaltır. Kafein ürünlerini yani kahve ve çay gibi az tüketmeliyiz.