Logo

MR ile Tomografi Arasındaki Fark Nedir?

MR ile Tomografi birbirine çok karıştırılan iki benzer terimdir. Peki MR ile tomografi farkı nedir? Yazımızda detaylı olarak bu iki terimin farklarını anlattık.İlk önce tek tek bu kavramları inceleyelim.

MR Nedir?

MR teriminin açılımı Manyetik Rezonans Görüntülemedir. Yani hastaya zarar vermeyecek şekilde bir tanı koyma tekniğidir. Hasta silindir bir alana yatar ve radyo dalgaları gönderilir. Cihazın bağlı olduğu bilgisayara incelenen bölge için ayrıntılı bilgiler gider. Mr tekniği ile hastanın vücudunun hemen hemen her yeri incelenebilir. Beyin tümörü tespiti ve diğer tespiti zor rahatsızlıklar bu yolla kolayca yapılabilir. MR yapılacak hasta bu silindirin içinde bir saate kadar durabilir.

Tomografi Nedir?

Tomografi, insan vücudunu x ışınları yardımıyla görmemize olanak sağlayan bir cihazdır. Kesitler halinde gelen görüntüler sayesinde tomografi ile hastanın iç organları görülebilmektedir. Tıp alanında oldukça önemli bir yere sahip olan tomografi tanı almak için kullanılırken, radyasyon kaynağı olduğu için kansere yol açabilmektedir. Tomografi uygulanacakken hasta tomografi masasına yatar. 15 dakika kadar süren bu tanı işlemi oldukça kolaydır.

MR ile Tomografi Arasındaki Fark

  • Tomografide x ışınları kullanılırken MR'da radyo dalgaları ve mıknatıslar kullanılır.
  • MR omurga bölgesinin incelenmesi için daha yararlıdır.
  • Beyin tümörü için genelde MR kullanılır.
  • Tomografi genelde acil serviste kullanılır çünkü daha kısa sürer. MR işlemi bir saate kadar uzayabilmektedir.
  • Tomografi radyasyon kaynağıyken, MR x-ray ışınları kullanır. Bu yüzden MR daha sağlıklıdır.
  • Kırıklarda tomografi daha faydalıdır. 

Mr ile tomografi farkı için görüşlerinizi yorum alanından belirtebilirsiniz.


Yorumlar